Wanneer u van plan bent om een Mediator in te schakelen voor het oplossen van een conflict met een andere partij is het handig om te weten de mogelijk kosten zijn. Het laatste waar u op zit te wachten is naast een conflict met een andere partij ook nog een flinke factuur. Een mediator lost natuurlijk wel een conflict op, dit heeft zo zijn prijs.
De kosten
Over het algemeen kan er vanuit gegaan worden dat de kosten van een Mediator zelf bepaald mogen worden. Dit is net zoals bij een advocaat of juridisch adviseur het geval. De eerste tip die ik daardoor mee kan geven is vraag gelijk bij het eerste belletje wat de kosten kunnen zijn van dit proces. Op die manier zult u niet voor verrassingen komen te staan.
In de meeste gevallen werkt een Mediator op basis van een uurtarief. Naast het normale uurtarief is het mogelijk dat er reiskosten in rekening gebracht gaan worden. Ook is het mogelijk dat er een eventuele ruimte gehuurd moet worden door de Mediator. Dit zijn kosten waarover u van te voren wel polshoogte van kunt nemen. Wat vaak vergeten wordt is dat onder het uurtarief ook de werkzaamheden vallen die hij moet verrichten tijdens bijvoorbeeld het bestuderen van documenten. Hij of zij zullen dus ook kosten maken waarvan u geen weet van heeft. Het belangrijkste is dat u van te voren navraagt wat de kosten gaan zijn, zodat u niet voor verrassingen komt te staan door de Mediator.
Arbeidsgeschillen vaak gedekt
Wanneer u een Mediator in moet schakelen door een conflict wat op werk heeft afgespeeld heeft u over het algemeen geluk, tenzij u de werkgever bent. Het is namelijk zo dat in de meeste gevallen de kosten van een Mediator wordt gedekt door beide partijen. Wanneer u een conflict heeft op werk laat de praktijk weten dat dit in de meeste gevallen betaald wordt door de werkgever.